Bewegen

Toelichting

Je krijg zo dadelijk een aantal vragen te beantwoorden om te onderrzoeken of je voldoende beweegt. Probeer bij het beantwoorden van de vragen, goed de afgelopen periode te overzien en zo eerlijk mogelijk te zijn. Wanneer je alle vragen hebt beantwoord, kun je het resultaat van de test bekijken.

De resultaatmogelijkheden zijn:

  • Je beweegt voldoende
  • Je beweegt te weinig matig intensief
  • Je beweegt te weinig intensief
  • Je neemt voldoende korte pauzes
  • Je neemt te weinig korte pauzes
Start sneltest

Vul de vragen in

Resultaat

Beweging

Je beweegt voldoende

Uit de test blijkt dat je voldoende beweegt, zowel matig intensief als intensief. Houden zo!

Je beweegt voldoende matig intensief

Uit de test blijkt dat je voldoende matig intensief beweegt. Houden zo!

Je beweegt te weinig matig intensief

Matig intensief bewegen is tenminste 5 x p/w 30 minuten bewegen, zoals fietsen, rustig zwemmen of in een flink tempo wandelen.

Matig intensief bewegen is heel belangrijk voor je gezondheid. Voldoende bewegen draagt op de kortere termijn bij aan een gezond lichaamsgewicht en een goede conditie. Op de langere termijn draagt voldoende beweging bij aan het voorkomen van diabetes, hart en vaat ziekte maar ook je geestelijke gesteldheid.

Gezondheidseffecten van bewegen

Het is belangrijk om minimaal 5 x p/w 30 minuten matig intensief te bewegen. Het kan moeilijk zijn om dit op een dag goed bij te houden, daarom kan een stappenteller een goede ondersteuning zijn. Met een stappenteller is het goed minimaal 8000 stappen te halen of 5000 stappen + 20 min aaneengesloten matig intensief bewegen

Je beweegt te weinig intensief

Gezondheidsvoordeel van bewegen

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat matig intensief bewegen de grootste gezondheidswinst oplevert, zoals ook te zien is deze afbeelding. Dat klinkt als goed nieuws, als je niet van sporten houdt. Toch is helemaal niet sporten, ook niet goed voor je. Het is belangrijk om kracht- en balans oefeningen te doen. Dit zorgt ervoor dat je je belastbaarheid onderhoudt, hierdoor blijf je mobiel en bestaat er minder kans om fysieke klachten te krijgen.

Bovendien heeft sportieve activiteit een positief effect op de slaap cyclus. Hierdoor word je beter en meer uitgerust wakker. Daarnaast heeft intensief bewegen / sport een gunstig effect op je geestelijke gezondheid.

Zitgedrag

Je neemt voldoende korte pauzes

Goed zo. Regelmatig een korte pauze als je veel zit, heeft veel positieve effecten.

Je neemt te weinig korte pauzes

Ons lichaam is niet gemaakt om lang achter elkaar te zitten. Voor je spieren en gewrichten is het wisselen van positie heel belangrijk en voor je algemene gezondheid is het van belang niet te lang achter elkaar te zitten.

Wissel daarom regelmatig het zitten af met staan en lopen en maak daar een gewoonte van. Dit heeft behalve voor het gezondheid ook een positief effect op je efficiëntie. Zo gaat bij beweging je hersenactiviteit omhoog, je wordt creatiever en (telefoon) gesprekken verlopen efficiënter.

Micro pauzes

Elk half uur een pauze van 2 min of elk uur een pauze van 5 min heeft veel positieve effecten. Hieronder zijn er een aantal opgesomd, maar waarschijnlijk is de lijst veel langer te maken als je alle neveneffecten erbij zou zetten.

  • Je metabolisme (verbrandingsniveau) word verhoogd.
  • De gemiddelde aandachtsspanne van het brein is 45 minuten, daarna moet je weer opladen.
  • Voor je ogen is het belangrijk regelmatig ook in de verte te kijken, zodat de oogspieren kunnen ontspannen.
  • Het zijn goede momenten om van zithouding te veranderen.